Der Inhalt dieser Website ist urheberrechtlich geschützt! ©

Le contenu de ce site est protégé par le droit d'auteur © 

De inhoud van deze website is copyright !  ©

The content of this website is copyright !  ©

Een spannend jongensboek.

Wanneer je in Nederland aan iemand vraagt  wat is een Arbeitserziehungslager, dan zal 99% van de ondervraagden het antwoord hierop schuldig blijven. Het antwoord luidt concentratiekamp zoals Augustaschacht in Ohrbeck. Het is tientallen jaren doodgezwegen maar inmiddels is daarover veel meer bekend dan voorheen.

Het is u ongetwijfeld bekend , dat de Duitsers in Rotterdam tijdens de razzia’ s op 10 en 11 november 1944 circa 55.000 mannen in de leeftijd van 17 tot 40 jaar hebben opgepakt. Vervolgens werden deze mannen in Duitsland te werk gesteld ter ondersteuning van de oorlogsindustrie  onder het motto:

“ Arbeit macht Frei”.

Maar de praktijk was heel anders maar daarover later meer. 

Voorafgaande aan de Razzia’s in november 1944 was er in September 1944 de beruchte ”Dolle Dinsdag” waarbij velen dachten, dat de bevrijding daar zou zijn. Maar niets was minder waar en de ontnuchtering kwam vrij snel. De geallieerden hadden een stoutmoedige poging om een overtocht over de rivieren zien mislukken en dat hield in dat we voorlopig nog met onze vijand zaten opgescheept.

Het leven ging voort onder enorme druk. Men werkte als er werk was en er werd volop gesaboteerd. Men handelde een beetje zwart en hamsterde levensmiddelen als dat lukte. Men luisterde naar verboden zenders, las illegale lectuur kortom men deed allerlei dingen die onze “zogenaamde bevrijders“ hadden verboden.

Zo had mijn vader Hendrik Willem Gaertman op de overloop in ons huis aan de Groene Zoom 79 te Rotterdam-Zuid ( beter bekend als Tuindorp Vreewijk ) in de houten vloer een vierkant gat gezaagd, waar vervolgens de radio werd verstopt. Over deze houten vloer lag dan een keurig matje, zodat dit alles buiten het gezichtsveld van een ieder bleef.

Daar mijn vader deel uitmaakte van de ondergrondse en bij tijd en wijlen mensen bij ons ondergedoken zaten, was de spanning in ons huis om te snijden. Temeer daar regelmatig invallen werden gedaan door Duitsers met de bajonet op het geweer. Zo kan ik mij als kind nog herinneren, dat in de keuken het luik naar de kelder werd geopend door Duitse militairen en dat er met zaklantaarns in de kelder werd geschenen of er onderduikers bij ons in huis waren.

Ook werden er in het schuurtje achter ons huis , waar het kolenhok zich bevond, onderduikers verstopt toen er nog eierkolen waren. Dat was eind 1944 niet meer het geval, daar er niets meer was te krijgen. Eind 1944 hadden mensen in onze wijk heel veel honger en de hongerwinter kwam er aan. Het vroor in die tijd enorm vooral eind 1944. Tuindorp Vreewijk, de wijk waar wij in Rotterdam Zuid woonden , bestond veelal uit woningen voor arbeiders , ambtenaren en mensen in het onderwijs.

In mijn belevenis was het een erg sociale wijk. In de wijk waren eind november 1944 alle tuinhekjes verdwenen daar deze werden verstookt door een ieder want het was erg koud. Ook liep er geen hond of kat meer op straat. De mensen hadden honger heel veel honger !

Voor de razzia”s waren de inwoners op Rotterdam Zuid verplicht de ramen te verduisteren of zo u wilt te blinderen met grijs papier zodat je niet naar buiten kon kijken. Maar er bleef altijd wel een kiertje over waardoor je wat kon zien. Zo gebeurde het dat aan de overkant van de Groene Zoom 79 twee Duitse soldaten met geweer over de schouder en twee broden onder de arm aan de overkant ons huis voorbij liepen. Maar mijn broer Jan ( voor de duvel niet bang ) en ik hadden gezien , dat een halfje brood afbrak en op straat viel. De soldaten hadden dat eerst niet in de gaten en liepen gewoon door. Dit alles speelde zich af voor het huis van de familie Noorlander, die naast de slagerij van M.P.Suiker woonde. Dat was recht tegenover ons.

De slagerij bevond zich op de hoek Groene Zoom / Dennendaal. Bij het begin van de Dennendaal stond een groene peperbus. Daarnaast woonde de families Moerman, Amereus, Dupont en van de Burg. Ter hoogte van de familie Dupont ontdekte de Duitse soldaten dat zij een halfje brood verloren hadden. Vervolgens gingen zij overal aanbellen of iemand iets had gezien en vragen of zij een halfje brood hadden gevonden.

Niemand had natuurlijk iets gezien. Daarvoor had de familie Noorlander dat ook gezien en pikte vlak voor mijn oudere broer Jan dat halve brood weg. Mijn broer was al het huis uit geslopen en zat achter het heggetje in het middenpad van de Groene Zoom verstopt. Dan moest hij als een haas terug naar ons woonhuis dat hij niet zou worden gezien. Ik heb hem zelden zo horen vloeken !        Het was een heel spannende tijd.

Ook ging hij kooltjes rapen voor zijn moeder bij de Oost Varkenoordseweg bij het spoor nabij het stadion Feyenoord. Een levensgevaarlijke bezigheid, daar er door de Duitsers met scherp werd geschoten. Honger . honger en nog eens honger en kou uiteraard.! Er was bij het Stieltjesplein een gaarkeuken en ik mocht met mijn moeder mee. Je kreeg dan van die waterige soep en dat smaakte nergens naar. In de soep die ze aan het opscheppen waren dreef een koeienoog. Als kind zijnde vond ik dat verschrikkelijk en ik rilde van dit alles. Maar ja , als je honger hebt dan neem je dat voor lief.

Overleven dat was het belangrijkste en uiteraard voedselbonnen waren belangrijk. Voedselbonnen in je schoenen naar mensen in Rotterdam Zuid die waren ondergedoken. Mijn broer Jan deed dat. Hij heeft er nooit  iets over verteld ! Deze informatie kreeg ik te horen van mijn oudste zus Henny. Mijn moeder was het daar bepaald niet mee eens en verschilde daarover van mening met mijn vader. 

Mijn moeder zei : Dat kun je een kind toch niet aandoen ! Mijn vader huldigde het standpunt dat dit het minst risicovol was.

Historicus Oosthoek schreef in zijn boekwerkje De knokploeg Rotterdam-Zuid op bladzijde 33 dat de distributiebonnen naar het hoofdkwartier aan de Groene Zoom moesten worden gebracht. Bij één van de herdenkingen in het Feyenoord-stadion heb ik hem gevraagd of hij wist waar dat was. Hij antwoordde : dat hij dat niet wist. Vervolgens heb ik hem verteld,  dat dat adres bij ons thuis was. Het gesprek was snel ten einde.

Mijn vader heeft ook persoonsbewijzen vervalst op het Raadhuis van Rotterdam en van een zegel voorzien. Hij werkte als ambtenaar bij de afdeling Sport en Recreatie. Ook heeft hij anderen aan zegels en distributiebescheiden geholpen en officiële papieren uit het bevolkingsregister weggetoverd. Dat was een gevaarlijke aangelegenheid temeer daar burgemeester Müller alles in het werk stelde om het Raadhuis in Rotterdam  te nazificeren.

Hier stonden strenge straffen op ontslag en dwangarbeid. Mijn moeder probeerde ook van alles om aan wat eten te komen. Zo had ze een klein steelpannetje met een bodempje erwten kunnen bemachtigen en op het fornuis gezet. Vervolgens ging ze weer op pad. In de tussentijd dat mijn moeder weg was hebben mijn zus Mathilde en Henk ( steller dezes ) die paar rauwe erwtjes opgegeten. Bij terugkomst van mijn moeder zal ik haar blik nooit meer vergeten en had enorm veel spijt van dit alles. Honger, honger en nog eens honger en..........heel veel kou !

Het vervult mij met trots dat mijn ouders , onder zulke zware omstandigheden in de oorlog,      immer klaar stonden voor andere mensen. Het is een hoge prijs die zij hiervoor hebben betaald.

Conclusie : Het paard dat de haver verdient , krijgt ze niet !

1

D.w.z. eig. de boerenpaarden, die het haverland beploegen, doen dit ten bate van de heerenpaarden; overdrachtelijk: verdienste wordt niet altijd beloond; syn. van de paarden beloopen de prebenden en de ezels krijgen ze (De Brune, Bank. I, 301); die 't graan verdient, krijgt het kaf (Biekorf XI, 383); 't hooi is niet altijd veur de werkende peerden (Waasch Idiot. 295 b); 't heui en es nie altijd veur 't perd da' werkt, wie meest doet, heeft niet altijd de meeste eer (Teirl. II, 45). Zie Tuinman I, 257, die de zegswijze aldus verklaart: ambten worden doorgaans meer vergeven naar gunst, dan naar bequaamheden. Vgl. ook Smetius, 158: de peerden, die de haver verdienen, krijgen se minst; Coster. 168, vs. 534:

 

Men zeyt het leghe paert gaet in de vetste klaver

En dat het minste werckt dat eet de meeste haver.

In het Fransch: celui qui travaille, mange la paille; celui qui ne fait rien mange le foin; les chevaux courent les bénéfices et les ânes les attrapent; hd. das Pferd, das den Hafer verdient, bekommt ihn nicht; dem Esel der das Korn zur Mühle trägt wird die Spreu; eng. one beats the bush, and another catches the bird (Wander III, 1281-1284); Ndl. Wdb. VI, 147; Grimm IV2, 79; Eckart, 403; Jahrb. 38, 158. Voor Zuid-Nederland vgl. Schuermans, Bijv. 115 a; Waasch Idiot. 511 a; Rutten, 88 a; Antw. Idiot. 1962; Afrik. die perd wat die hawer (voer) verdien kry dit nie.

 

 

 

Un livre pour garçons passionnant.

Quand on demande à quelqu'un aux Pays-Bas ce qu'est une Arbeitserziehungslager, 99% des personnes interrogées n'obtiennent pas la réponse. La réponse est un camp de concentration comme Augustaschacht à Ohrbeck. Il a été étouffé pendant des décennies, mais on en sait aujourd'hui beaucoup plus qu'auparavant.

Comme vous le savez sans doute, lors des raids des 10 et 11 novembre 1944, les Allemands de Rotterdam ont arrêté environ 55 000 hommes âgés entre 17 et 40 ans. Par la suite, ces hommes furent employés en Allemagne pour soutenir l'industrie de guerre sous la devise :
                                                       "Puissance de travail Frei".
                 Mais la pratique était très différente, mais nous y reviendrons plus tard.

Avant la Razzia de novembre 1944, il y eut en septembre 1944 le fameux "Dolle Dinsdag" où beaucoup pensaient que la libération serait là. Les Alliés avaient fait une tentative audacieuse de faire échouer la traversée des rivières, ce qui signifiait que nous étions toujours avec notre ennemi pour le moment.

La vie a continué sous une pression énorme. Les gens travaillaient quand il y avait du travail et il y avait beaucoup de sabotage. Ils ont échangé un peu de nourriture noire et thésaurisé quand ils ont réussi. Ils écoutaient des émetteurs interdits, lisaient des lectures illégales, bref, ils faisaient toutes sortes de choses que nos " soi-disant libérateurs " avaient interdites.

Mon père Hendrik Willem Gaertman, par exemple, avait percé un trou carré dans le plancher de bois sur le palier de notre maison au Groene Zoom 79 à Rotterdam-Zuid (mieux connu sous le nom de Tuindorp Vreewijk), où la radio était alors cachée. Sur ce plancher de bois, il y avait un tapis soigné, de sorte que tout cela restait hors de la vue de tous.

Comme mon père faisait partie de la Résistance et que parfois les défunts se cachaient avec nous, la tension dans notre maison était à couper. D'autant plus que des raids réguliers étaient effectués par les Allemands avec la baïonnette sur le fusil. Enfant, je me souviens encore que dans la cuisine, l'écoutille du sous-sol a été ouverte par des soldats allemands et que des lampes de poche brillaient dans le sous-sol pour voir s'il y avait des gens cachés dans notre maison.

Aussi dans le hangar derrière notre maison, où se trouvait le grenier à charbon, se cachaient des cachettes quand il y avait encore des charbons aux œufs. Ce n'était plus le cas à la fin de 1944, car il n'y avait plus rien à obtenir. À la fin de 1944, les gens de notre quartier avaient très faim et l'hiver de la faim approchait. À l'époque, il faisait froid, surtout à la fin de 1944. Tuindorp Vreewijk, le quartier où nous vivions à Rotterdam-Sud, était principalement composé de maisons pour les travailleurs, les fonctionnaires et les gens de l'éducation.

D'après mon expérience, c'était un quartier très social. Fin novembre 1944, toutes les portes des jardins du quartier avaient disparu car elles avaient été brûlées par tout le monde parce qu'il faisait très froid. De plus, il n'y avait plus de chien ou de chat dans la rue. Les gens avaient très faim ! 

Avant les raids, les habitants de Rotterdam Sud étaient obligés d'obscurcir les fenêtres ou, si vous voulez, de les aveugler avec du papier gris pour que vous ne puissiez pas regarder dehors. Mais il y avait toujours un trou pour qu'on puisse voir quelque chose. Ainsi, de l'autre côté du Groene Zoom  79, deux soldats allemands avec un fusil sur l'épaule et deux miches de pain sous le bras, de l'autre côté, passèrent devant notre maison. Mais mon frère Jan (n'ayant pas peur du duvel) et moi avions vu qu'une demi miche de pain s'était rompue et était tombée dans la rue. Les soldats ne s'en sont pas aperçus au début et ont continué à marcher. Tout cela s'est déroulé devant la maison de la famille Noorlander, qui vivait à côté de la boucherie de M.P.Suiker. C'était juste devant nous.

La boucherie était située au coin de Groene Zoom / Dennendaal. Au début du Dennendaal était un pot de poivre vert. En outre, les familles Moerman, Amereus, Dupont et van de Burg vivaient. Près de la famille Dupont, les soldats allemands ont découvert qu'ils avaient perdu la moitié d'une miche de pain. Puis ils sonnèrent partout pour demander si quelqu'un avait vu quelque chose et s'ils avaient trouvé la moitié d'une miche de pain.

Personne n'avait rien vu, bien sûr. Avant cela, la famille Noorlander l'avait vu aussi et juste avant que mon frère aîné Jan n'emporte la moitié du pain. Mon frère avait déjà quitté la maison et se cachait derrière la haie au milieu du Groene Zoom. Puis il a dû rentrer chez nous comme un lièvre qu'on ne le verrait pas. Je l'ai rarement entendu jurer comme ça. C'était une époque très excitante.

Il est également allé chercher du charbon pour sa mère au Oost Varkenoordseweg, sur la voie ferrée près du stade de Feyenoord. Une activité qui met la vie en danger, car les Allemands ont tiré avec des coups de feu acérés. La faim ... la faim et encore la faim et le froid bien sûr ! Il y avait une soupe populaire à Stieltjesplein et j'ai pu y aller avec ma mère. Puis tu as eu cette soupe aqueuse et elle n'avait aucun goût. Dans la soupe dont ils se vantaient, un œil de vache flottait. Quand j'étais enfant, c'était terrible et j'en ai frissonné. Mais si vous avez faim, vous tenez ça pour acquis.

Survivre à cela était le plus important et, bien sûr, les bons d'alimentation étaient importants. Des bons d'alimentation dans vos chaussures pour les gens de Rotterdam-Sud qui s'étaient cachés. Mon frère Jan l'a fait. Il n'en a jamais rien dit ! Cette information m'a été donnée par ma sœur aînée Henny. Ma mère n'était pas d'accord avec cela et n'était pas d'accord avec mon père. 

Ma mère m'a dit : Tu ne peux pas faire ça à un enfant ! Mon père était d'avis que c'était le moins risqué.

L'historien Oosthoek a écrit dans son livret De knokploeg Rotterdam-Zuid à la page 33 que les bons de distribution devraient être apportés au siège du Groene Zoom. Lors d'une des commémorations dans le stade de Feyenoord, je lui ai demandé s'il savait où c'était. Il a répondu : qu'il ne savait pas. Puis je lui ai dit que cette adresse était chez nous. La conversation s'est rapidement terminée.

Mon père a également falsifié des cartes d'identité à la mairie de Rotterdam et les a estampillées. Il a travaillé comme fonctionnaire au service des sports et des loisirs. Il a également aidé d'autres personnes avec des timbres et des documents de distribution, et il a retiré des documents officiels du registre de la population. Cela était d'autant plus dangereux que le maire Müller a fait tout son possible pour faire redoublement de l'hôtel de ville de Rotterdam. 

Le licenciement et le travail forcé sont sévèrement sanctionnés. Ma mère a aussi tout essayé pour se procurer de la nourriture. Elle aurait pu se procurer une petite casserole avec un fond de petits pois et la mettre sur le feu. Puis elle est repartie. Pendant que ma mère était partie, ma sœur Mathilde et Henk (l'auteur de cette question) ont mangé ces quelques pois crus. Au retour de ma mère, je n'oublierai jamais son regard et j'étais vraiment désolé pour tout cela. La faim, la faim, la faim et encore la faim et........................beaucoup de froid !

Je suis très fier que mes parents, dans des circonstances si difficiles pendant la guerre, aient toujours été prêts à accueillir d'autres personnes. C'est un prix élevé qu'ils ont payé pour cela.

 

Ein spannendes Männerbuch.

Wenn Sie jemanden in den Niederlanden fragen, was ein Arbeitserziehungslager ist, werden 99% der Befragten keine Antwort erhalten. Die Antwort ist Konzentrationslager wie Augustaschacht in Ohrbeck. Sie wird seit Jahrzehnten geheim gehalten, aber heute ist viel mehr darüber bekannt als früher.

Wie Sie zweifellos wissen, haben die Deutschen in Rotterdam bei den Überfällen am 10. und 11. November 1944 etwa 55.000 Männer im Alter zwischen 17 und 40 Jahren verhaftet. Anschließend wurden diese Männer in Deutschland beschäftigt, um die Kriegsindustrie unter dem Motto zu unterstützen:    “ Arbeit macht Frei”.

Aber die Praxis war ganz anders, aber dazu später mehr.

Vor den Razzia's im November 1944 gab es im September 1944 die berüchtigte "Dolle Dinsdag", wo viele dachten, dass die Befreiung da sein würde. Die Alliierten hatten einen mutigen Versuch unternommen, eine Überquerung der Flüsse scheitern zu sehen, was bedeutete, dass wir vorerst noch bei unserem Feind waren.

Das Leben ging unter enormem Druck weiter. Die Leute arbeiteten, als es Arbeit gab, und es gab viel Sabotage. Sie tauschten ein wenig Schwarzes ein und horteten Nahrung, wenn es ihnen gelang. Sie hörten verbotene Sender, lasen illegale Lesungen, kurz gesagt, sie taten alles Mögliche, was unsere "sogenannten Befreier" verboten hatten.

Mein Vater Hendrik Willem Gaertman zum Beispiel hatte ein quadratisches Loch in den Holzboden auf dem Podest in unserem Haus beim Groene Zoom 79 in Rotterdam-Zuid (besser bekannt als Tuindorp Vreewijk) geschnitten, wo das Radio dann versteckt war. Über diesem Holzboden befand sich eine ordentliche Matte, so dass all dies für alle außer Sicht blieb.

Da mein Vater Teil des Untergrundes war und sich manchmal die verstorbenen Menschen bei uns versteckten, sollte die Spannung in unserem Haus verringert werden. Zumal die Deutschen regelmäßig mit dem Bajonett am Gewehr überfallen wurden. Als Kind kann ich mich noch daran erinnern, dass in der Küche die Klappe zum Keller von deutschen Soldaten geöffnet wurde und dass im Keller Taschenlampen leuchteten, um zu sehen, ob sich Menschen in unserem Haus versteckt haben.

Auch im Schuppen hinter unserem Haus, wo sich der Kohlenboden befand, versteckten sich Verstecke, als es noch Eierkohle gab. Das war Ende 1944 nicht mehr der Fall, da es nichts mehr zu bekommen gab. Ende 1944 waren die Menschen in unserer Nachbarschaft sehr hungrig und der Winter des Hungers nahte. Damals war es eiskalt, vor allem Ende 1944. Tuindorp Vreewijk, der Bezirk, in dem wir in Rotterdam Süd lebten, bestand hauptsächlich aus Häusern für Arbeiter, Beamte und Menschen in Ausbildung.

Meiner Erfahrung nach war es eine sehr soziale Nachbarschaft. Ende November 1944 waren alle Gartentore in der Nachbarschaft verschwunden, da sie von allen verbrannt wurden, weil es sehr kalt war. Auch gab es keinen Hund oder keine Katze mehr auf der Straße. Die Leute waren sehr hungrig!

Vor den Überfällen waren die Bewohner von Rotterdam Süd gezwungen, die Fenster zu verdunkeln oder, wenn Sie so wollen, mit grauem Papier zu blenden, damit Sie nicht nach draußen schauen konnten. Aber es war immer eine Lücke übrig, damit man etwas sehen konnte. So kam es, dass auf der anderen Seite des Groene Zoom 79 zwei deutsche Soldaten mit Gewehr über der Schulter und zwei Brotlaibe unter dem Arm auf der anderen Seite an unserem Haus vorbeikamen. Aber mein Bruder Jan (keine Angst vor dem Duvel) und ich hatten gesehen, dass ein halber Laib Brot abgebrochen und auf die Straße gefallen war. Die Soldaten bemerkten das zunächst nicht und gingen einfach weiter. All dies geschah vor dem Haus der Familie Noorlander, die neben der Metzgerei von M.P.Suiker lebte. Das war direkt vor uns.

Die Metzgerei befand sich an der Ecke Groene Zoom / Dennendaal. Zu Beginn des Dennendaals befand sich ein grüner Pfefferstreuer. Aber auch die Familien Moerman, Amereus, Dupont und van de Burg lebten. In der Nähe der Familie Dupont entdeckten die deutschen Soldaten, dass sie einen halben Laib Brot verloren hatten. Dann riefen sie überall an, um zu fragen, ob jemand etwas gesehen hatte und ob er einen halben Laib Brot gefunden hatte.

Niemand hatte natürlich etwas gesehen. Davor hatte auch die Familie Noorlander das gesehen und kurz bevor mein älterer Bruder Jan das halbe Brot wegnahm. Mein Bruder hatte das Haus bereits verlassen und versteckte sich hinter der Hecke in der Mitte des Groene Zoom. Dann musste er wie ein Hase in unser Haus zurückkehren, damit man ihn nicht sehen konnte. Ich habe ihn selten so fluchen hören! Es war eine sehr aufregende Zeit.

Er ging auch, um Kohle für seine Mutter am Oost Varkenoordseweg an der Eisenbahn nahe dem Feyenoord-Stadion zu sammeln. Eine lebensbedrohliche Tätigkeit, denn die Deutschen feuerten mit scharfen Schüssen. Hunger. Hunger und wieder Hunger und Kälte natürlich! Es gab eine Suppenküche am Stieltjesplein und ich durfte mit meiner Mutter gehen. Dann bekamst du diese wässrige Suppe und sie schmeckte nirgendwo. In der Suppe, die sie prahlten, schwebte ein Kuhauge. Als ich ein Kind war, war es schrecklich, und ich zitterte vor all dem. Aber wenn du Hunger hast, nimmst du es als selbstverständlich hin.

Das Überleben war das Wichtigste und natürlich waren Lebensmittelgutscheine wichtig. Lebensmittelstempel in deinen Schuhen an Menschen in Rotterdam Süd, die untergetaucht waren. Mein Bruder Jan hat das getan. Er hat nie etwas davon erzählt! Diese Information wurde mir von meiner ältesten Schwester Henny gegeben. Meine Mutter war damit nicht einverstanden und stimmte meinem Vater nicht zu.

Meine Mutter sagte: Das kannst du einem Kind nicht antun! Mein Vater war der Meinung, dass dies das am wenigsten riskante ist.

Der Historiker Oosthoek schrieb in seinem Heft De knokploeg Rotterdam-Zuid auf Seite 33, dass die Verteilungsbelege zur Zentrale am Groene Zoom gebracht werden sollten. Bei einer der Gedenkfeiern im Feyenoord-Stadion fragte ich ihn, ob er wisse, wo das sei. antwortete er: die er nicht kannte. Dann sagte ich ihm, dass die Adresse bei uns zu Hause sei und das Gespräch schnell beendet sei.

Mein Vater hat auch im Rathaus in Rotterdam Ausweise gefälscht und gestempelt. Er arbeitete als Beamter in der Abteilung Sport und Freizeit. Er hat auch anderen mit Briefmarken und Verteilungsdokumenten geholfen und offizielle Dokumente aus dem Bevölkerungsregister entfernt. Dies war umso gefährlicher, als Bürgermeister Müller alles in seiner Macht Stehende tat, um das Rathaus in Rotterdam zu renovieren.

Es gab schwere Strafen für Entlassung und Zwangsarbeit. Meine Mutter versuchte auch alles, um etwas zu essen zu bekommen. Sie hätte sich einen kleinen Topf mit einem Boden aus Erbsen besorgen und ihn auf den Herd stellen können. Dann ging sie wieder raus. In der Zwischenzeit, in der meine Mutter weg war, aßen meine Schwester Mathilde und Henk (der Autor dieser Frage) diese wenigen Roherbsen. Nach der Rückkehr meiner Mutter werde ich ihren Blick nie vergessen und das alles tat mir sehr leid. Hunger, Hunger und wieder Hunger und ..................viel Kälte!

Es erfüllt mich mit Stolz, dass meine Eltern unter so schwierigen Kriegsbedingungen immer für andere Menschen bereit waren. Es ist ein hoher Preis, den sie dafür bezahlt haben.

 

An exciting boys' book 

When you ask someone in the Netherlands what is an Arbeitserziehungslager, 99% of the interviewees will not get the answer. The answer is concentration camp like Augustaschacht in Ohrbeck. It has been hushed up for decades but much more is now known about it than before.

As you no doubt know, during the raids on 10 and 11 November 1944, the Germans in Rotterdam arrested approximately 55,000 men aged between 17 and 40 years. Subsequently, these men were employed in Germany to support the war industry under the motto:

“ Arbeit macht Frei”.

But the practice was very different but more about that later.
Prior to the Razzia's in November 1944 there was in September 1944 the infamous "Dolle Dinsdag" where many thought that the liberation would be there. The Allies had made a bold attempt to see a crossing of the rivers fail, which meant that we were still with our enemy for the time being.

Life continued under enormous pressure. People worked when there was work and there was plenty of sabotage. They traded a little black and hoarding food when they succeeded. They listened to forbidden transmitters, read illegal reading, in short they did all kinds of things that our "so-called liberators" had forbidden.

My father Hendrik Willem Gaertman, for example, had cut a square hole in the wooden floor on the landing in our house at the Groene Zoom 79 in Rotterdam-Zuid (better known as Tuindorp Vreewijk), where the radio was then hidden. Over this wooden floor was a neat mat, so all this remained out of sight of everyone.

As my father was part of the underground and at times the late people were in hiding with us, the tension in our house was to cut. Especially since regular raids were done by Germans with the bayonet on the rifle. As a child I can still remember that in the kitchen the hatch to the basement was opened by German soldiers and that flashlights were shining in the basement to see if there were people in hiding in our house.

Also in the shed behind our house, where the coal loft was located, hiders were hiding when there were still egg coals. That was no longer the case at the end of 1944, as there was nothing left to get. At the end of 1944, people in our neighbourhood were very hungry and the winter of hunger was approaching. At the time, it was freezing, especially at the end of 1944. Tuindorp Vreewijk, the district where we lived in Rotterdam South, consisted mostly of houses for workers, civil servants and people in education.

In my experience it was a very social neighbourhood. By the end of November 1944, all the garden gates in the neighbourhood had disappeared as they were burned by everyone because it was very cold. Also there was no dog or cat on the street anymore. The people were hungry a lot ! 

Before the raids the inhabitants of Rotterdam South were obliged to darken the windows or, if you like, to blind them with grey paper so that you could not look outside. But there was always a gap left so you could see something. So it happened that on the other side of the Green Zoom 79 two German soldiers with rifle over the shoulder and two loaves of bread under the arm on the other side passed our house. But my brother Jan (not afraid of the duvel) and I had seen that half a loaf of bread broke off and fell on the street. The soldiers didn't notice this at first and just walked on. All this took place in front of the house of the Noorlander family, who lived next to the butcher's shop of M.P.Suiker. That was right in front of us.

The butcher shop was located on the corner Groene Zoom / Dennendaal. At the beginning of the Dennendaal was a green pepper pot. In addition, the families Moerman, Amereus, Dupont and van de Burg lived. Near the Dupont family, the German soldiers discovered that they had lost half a loaf of bread. Then they rang everywhere to ask if anyone had seen anything and if they had found half a loaf of bread. N

No one had seen anything, of course. Before that the Noorlander family had seen that too and just before my older brother Jan took away the half bread. My brother had already left the house and was hiding behind the hedge in the middle of the Green Zoom. Then he had to return to our house like a hare that he would not be seen. I have rarely heard him swear like this ! It was a very exciting time. 

He also went to collect coal for his mother at the Oost Varkenoordseweg at the railway near the Feyenoord stadium. A life-threatening activity, because the Germans fired with sharp shots. Hunger . hunger and again hunger and cold of course! There was a soup kitchen at Stieltjesplein and I was allowed to go with my mother. Then you got that watery soup and it tasted nowhere. In the soup they were boasting, a cow's eye was floating. When I was a child, it was terrible and I shivered from all this. But if you're hungry, you take it for granted. 

Surviving that was the most important and of course food vouchers were important. Food stamps in your shoes to people in Rotterdam South who had gone into hiding. My brother Jan did that. He never told anything about it ! This information was given to me by my oldest sister Henny. 

My mother said : You can't do that to a child! My father took the view that this was the least risky.

Historian Oosthoek wrote in his booklet De knokploeg Rotterdam-Zuid on page 33 that the distribution vouchers should be brought to the headquarters at the Groene Zoom. At one of the commemorations in the Feyenoord stadium I asked him if he knew where that was. He replied: that he did not know. I then told him that the address was at our home and the conversation was quickly over.

My father also forged identity cards at the City Hall in Rotterdam and stamped them. He worked as a civil servant in the Sport and Recreation department. He has also helped others with stamps and distribution documents, and has removed official documents from the population register. This was all the more dangerous since mayor Müller did everything possible to afterify the Town Hall in Rotterdam.

There were severe penalties for dismissal and forced labour. My mother also tried everything to get some food. She could have gotten a small saucepan with a bottom of peas and put it on the stove. Then she went out again. In the meantime that my mother was gone, my sister Mathilde and Henk (the author of this question) ate those few raw peas. Upon my mother's return I will never forget her look and I was very sorry about all this. Hunger, hunger and again hunger and ............lots of cold! 

It fills me with pride that my parents, under such difficult circumstances in the war, were always ready for other people. It is a high price they have paid for this.

Een spannend jongensboek - ein spannendes Jungenbuch -an exciting boys' book -un livre passionnant pour les garçons