In Israël worden bomen geplant.

In het Rotterdam Park bij NIR Etzion, Haifa , in Israël wordt een boom geplant op naam van                   

                                        Hendrik Gaertman.

In dank voor en ter herinnering aan uw medewerking tijdens Open Joodse Huizen-Huizen van de Razzia, mei 2016 in Rotterdam.Aangeboden door Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument, Rotterdam en Joods Cultureel Kwartier, Amsterdam. joods Nationaal Fonds ( JNF ) Voor een groen en vruchtbaar Israël.

 Dan wordt de woestijn een gaarde en de gaarde gelijkt een woud; dan woont het recht in de woestijn en de gerechtigheid verblijft in de gaarde.

Jesaja  32 : 15.16

Zonder groen geen leven, en Israël heeft nog maar zo weinig groen ! Want eeuwenlang hebben mens en water , wind en zon er zonder erbarmen huisgehouden tot het begin van de vorige eeuw. Toen begon het Joods Nationaal Fonds met zijn taak : het ontginnen en bebossen van het beloofde land. Vandaag zijn wij daar nog mee bezig, want het is een gigantisch karwei, dat nog vele jaren onze energie zal vragen. Dit boomcertificaat betekent dat Israël uit uw naam weer bomen rijker geworden is, dat het land, ons land, meer bescherming vindt tegen zon en wind. Maar dat niet alleen : bossen vormen humus en bereiden zo de grond voor op toekomstige landbouw, tuinbouw, boomgaarden. 

Bossen houden het water vast dat anders zou verdampen en brengen schaduw voor mens en dier. Bossen maken Israël sterker, rustiger, veiliger, gelukkiger. Een boomcertificaat is dan ook een zegen voor Israël, en een eer voor u in wiens naam het land weer een stukje groener wordt.

                                         Certificaat 22466

  Dit was mijn mooiste Bevrijdingsdag ooit na 71 jaar en dit alles bezie ik  als een ode aan mijn vader !

Joods Nationaal Fonds. JNF voor een groen en vruchtbaar Israël

De voorzijde van het certificaat naar origineel schilderij van Chanan Mazal 2009 C Mazal Art Ltd. Jerusalem, Israël.

Er werd een boom geplant in het Rotterdam Park in Haifa. Mijn mooiste Bevrijdingsdag ooit na 71 jaar !