Dit is de appèlplaats een foto van Björn Breedveld uit Georgsmariënhütte, die ik toevallig bij het Mahnmal aldaar ontmoette.
Links bovenin was het zogenaamde hospitaaltje ook wel "Schuurtje" genoemd, geen eten en geen drinken wel martelingen onder het motto “ Arbeit macht frei “ . Dit laatste is mijn vader overkomen. Hoe ver kan een mens dalen ! Wat zich op deze appèlplaats aldaar ter plaatse heeft afgespeeld , valt met geen pen te beschrijven. Tientallen jaren doodgezwegen en verborgen gehouden , maar dat kon natuurlijk geen stand houden.
Het zogenaamde "hospitaal", geen eten en drinken, geen verpleging. Men noemde dit het schuurtje ook wel de martelkamer . Daar kwam geen mens meer levend uit en je begrijpt werkelijk niet dat mensen tot zulke dingen in staat zijn. Als mensen de macht hebben over anderen dan zijn het gevaarlijke wezens, zeker in oorlogstijd.
In het boek Nederlanders in 't Verdoemde Land uitgegeven door de Duitse historicus Dr Volker Issmer staat het gedicht/rijm van Phida Wolff Jr, in leven administrateur van de voetbalvereniging Feyenoord, over het AZ.! (AZ staat voor Arbeitserziehungslager oftewel concentratiekamp).